Primăria Sibiu le-a pus gând rău celor care aruncă la întâmplare gunoaiele pe spațiul public! Folosindu-se de OUG nr.38, publicată deja în Monitorul Oficial, administrația municipală anunță că persoanele care incendiază deșeurile, cei care le îngroapă sau le aruncă pe terenuri publice ori pe albia râurilor riscă amenzi usturătoare!

Astfel, pentru îngroparea, încendierea sau aruncarea deșeurilor pe câmp, sibienii riscă pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 5 ani. Nici amenzile nu sunt de neglijat. Pentru persoanele fizice acestea variază între 10.000 și 20.000 de lei iar în cazul persoanelor juridice amenzile se triplează, acestea fiind cuprinse între 50.000 și 70.000 de lei.

Pe lângă amendă, vinovații vor fi obligați și să ridice deșeurile aruncate, pe cheltuiala proprie.

Același act normativ interzice explicit dezmiriștirea prin foc! Măsura vine după ce, în cursul acestui an, pompierii au fost solicitați să intervină la zeci de mii de incendii de vegetație uscată. În cazul acestora amenzile pentru încalcarea prevederilor legale se încadrează între 7500 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice în timp ce în cazul persoanelor juridice acestea sunt cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Aceleași prevederi și amenzi se aplică și proprietarilor terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea incendiilor pe terenurile pe care le dețin.

Reprezentanții Primăriei spun că în locul amenzilor usturătoare, sibienii pot respecta legea, mai ales că operatorul de salubritate face periodic campanii de ridicare a deșeurilor voluminoase. ”Dacă aveți de aruncat deșeuri voluminoase, periculoase, din construcții sau de alt tip care nu pot fi depozitate la platforma de colectare a deșeurilor menajere, apelați la operatorul de salubrizare Soma.Veți încheia un contract cu acesta pentru transportul și depozitarea corectă a deșeurilor. (Date de contact Soma: telefon – 0269.988, 0269.562.056, 0723.634.932, e-mail – sibiu@soma.ro sau formularul de contact de pehttps://www.somasibiu.ro/contact/.) De asemenea, puteți să aruncați aceste deșeuri în cadrul campaniilor speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase și respectiv periculoase, organizate de operatorul Soma pe parcursul anului.”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.

practicant : Pilea Elena-Ionela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *