Desi nu foarte mare, comparativ cu alte orase din tara , Sibiul este un important centru economic si cultural din regiunea Transilvaniei. Incarcat de un bogat trecut istoric, este unul din orasele cu cel mai mare patrimoniu istoric si arhitectural din Romania. In prezent este unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine din România, municipiul Sibiu a reprezentat și reprezintă unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, cu o mostenire istorica de peste 900 de ani.
In anul 2007, orasul Sibiu a fost ales Capitala Culturala Europeana impreuna cu orasul Luxembourg.
Haideti sa facem o plimbare 13 ani mai tarziu prin centrul orasului, locul cu cele mai multe cladiri istorice si unde sute de turisti se plimba zilnic vizitand acest juvaer din centrul tarii. Imaginea insa este departe de a fi una idilica, si descoperim la o plimbare pe orice strada centrala, un numar semnificativ de cladiri din patrimoniul istoric si nu numai , care se prezinta intr-o stare deplorabila, unele prezentand chiar un pericol pentru pietoni.
Urcand pe strada Andrei Saguna catre centru dinspre soseaua Alba Iulia suntem intampinati de un contrast bizar, pe deoparte bastionul Mercenarilor care face parte din fortificatiile orasului medieval Sibiu , inclus pe lista monumentelor istorice in Sibiu in 2004, iar pe cealalta parte o casa cu doua etaje a carei tencuiala abea se mai tine, cu geamuri sparte si imagine de casa parasita.
Nu ne departam prea mult, caci la cateva sute de metri spre centru , vis-a vis de prefectura Sibiu, vedem din nou doua constructii multietaj vechi ale caror fatade abia se mai tin, desi acestea sunt locuite.
Mergand mai departe ajungem in Piata Unirii de unde vedem pe partea dreapta 3 cladiri impunatoare prin inaltimea lor, 2 hoteluri contruite sau renovate recent si un bloc de zece etaje ce pare ca a trecut prin al doilea razboi mondial si a ramas asa, acesta se afla pe unul din cele mai aglomarate bulevarde din Sibiu, bd. Vasile Milea.
Facem un mic popas la dreapta pentru a vizita una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, palatul de justitie. In timp ce in marginile Sibiului blocurile de locuinte de 10 etaje se ridica intr-un ritm ametitor finalizand constuctiile in cateva luni, cladirea palatului de justitie Sibiu, incadrata ca monument istoric , finaliazata la sfarsitul secolului XIX, azi pe unul din bulevardele centrale ale orasului Sibiu, bulevardul Victoriei, sta in paragina asteptand renovarea de peste 5 ani.
Si nu este singura cladire care are nevoie de renovare de pe acest bulevard.
Haideti insa sa ne indreptam si spre centrul atat de incarcat de cladiri istorice si vizitat de turisti, strada Mitropoliei (caci doar cladirea mitrolopiei pare a fi renovata de pe aceasta strada pitoreasca) este un conglomerat de cladiri cu fatade ciuruite parca de la revolutie si ale caror cornise pot cadea in orice moment pe trecatorii de pe trotuare, una din cladiri instaland chiar semnalizare de atentionare pentru pietoni in acest sens.
Nici cocheta Piata Huet nu este scutita de aceste probleme arhitecturale, cladiri cu valoare istorica si nu numai, asteptandu-si renovarea care nu mai vine.
Celebrul pod al minciunilor , construit din elementele metalice identice cu cele regăsite în Turnul Eiffel, ne ofera pe langa vederea panoramica a orasului de jos si o vedere mai putin placuta a unei cladiri vechi multietaj cu fatada intr-o stare avansata de degradare.
In piata mica, renovam jos unde sunt restaurante, partea de sus nu mai prezinta interes pentru renovare.
Cu siguranta insa daca mergem pe strada centrala Nicolae Balcescu,nu vom gasi asa ceva, zic eu.Acolo e promenada principala turistica, terase , strada nu e mare , cat de greu poate fi de intretinut astfel inca macar ea sa arate ca o bijuterie? Dar nu e asa. Si aici vedem aceeasi tendinta ca si in Piata Mica- partea de jos unde sunt magazne si restaurante, renovata, partea de sus- nu face parte din aceeasi casa.
Sa mai intru si pe strada Cetatii? Parca imi e teama!
Ce ziceti de aceasta scurta plimbare prin centrul pitoresc , cartea de vizita a orasului nostru? Parca nu mai suntem asa mandri acum. Si cat mi-as dori sa fiu mandru de Sibiu!
Cat ne va lua sa ne trezim si sa incepem sa pretuim trecutul orasului nostru? Imaginea pe care centrul orasului o lasa vizitatorilor este imaginea noastra a sibienilor, precum o casa bine ingrijita ofera oaspetilor de fapt imagine gazdei.
Reportaj realizat de: Dl. Marian Serbu