Anunțat ca programat să intre în lucru încă de pe vremea când președintele Klaus Iohannis era primar al Sibiului, podul ”Maria Tereza” ce leagă malurile Cibinului în dreptul străzii Gladiolelor, va beneficia în sfârșit de lucrări de reabilitare.


”Acest pod a fost construit în anul 1908 și la ora actuală prezintă un grad avansat de degradare care impune realizarea unei reparații capitale(…) Având o construcție specifică anilor 1900, respective cu parapeți și stâlpi ornamentali din beton, se dorește pastrarea modelului arhitectural, conservarea și punerea în valoare a acestui aspect, acest pod fiind clasat ca monument istoric.”, explică reprezentanții municipalității sibiene.
După întocmirea raportului de expertiză tehnică ce a scos la iveala faptul că este nevoie de intervenție urgentă, municipalitatea sibiană a încercat să contracteze studiile DALI. La prima strigare însă nu s-a prezentat nimeni. Proiectul a fost rescos la licitație. Cei interesați pot depune documentația specifică până în 10 iulie inclusiv.
”Obiectivul prezentei investiții îl reprezintă întocmirea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, în vederea realizării reparațiilor capitale a podului de pe strada Gladiolelor care asigură legătura între strada Gladiolelor cu traversarea râului Cibin spre strada Cibinului. Podul realizează o legătură între cartierul Terezian și cartierul Gării și se preconizează o legătură directă cu zona centrală”.”, se arată în anunțul de lansare a licitației.


Suma alocată pentru studiile DALI este de peste 67.200 de lei.
La ora actuală podul are o lungime de aproximativ42 de metri si o lațime de 10 dintre care 6 metri sunt acoperiți cu piatra cubică și destinați traficului auto.


Municipalitatea cere proiectanților elaborarea unor studii menite să asigure structura podului și să îl ducă la gradul maxim de siguranță atât pentru circulația rutieră cât și pentru cea pietonală. De cer de asemenea soluții pentru relocarea retelelor de utilități din zonă și realizarea unui iluminat public menit să se încadreze în peisaj.


Un aspect foarte important este legat de aspectul istoric al obiectivului. Pe stâlpii superiori acesta păstrează încă vechea stemă a orașului.
Podul Maria Tereza, sau Podul de Piatră așa cum mai este el denumit, a fost construit în 1908 de către o firma austriacă. În anul 2008, reprezentanții companiei constructoare au trimis municipalității sibiene o scrisoare în care adminsitrația locală era înștiințată de faptul că podul a ieșit din garanție.


Deși nu este cunoscut decat de sibienii care îl tranzitează și de către turiștii care ajung întâmplător în zonă, podul are o valoare inestimabilă. Este printre puținele obiective funcționale de acest tip rămase în picioare chiar și după două războaie mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *