Litoralul românesc poate să adune într-un singur weekend 200 de mii de turişti. Şi foarte multe gunoaie rămase în urma lor. Excursioniştii nepăsători strică, de altfel, orice frumuseţe a naturii. Găsim urmele lor murdare şi pe vârful munţilor şi în general în orice loc atins de pasul omului.

Mamaia este perla litoralului doar noaptea, când parcările cluburilor care vând şampanie de o mie de euro sticla se umplu de limuzine de sute de mii de euro. Milionarii nu văd gunoaiele pe întuneric. Ziua, însă, Mamaia devine regina gunoaielor. Ajungem şi pe plajele de curând lărgite și umplute cu nisip fin. De fapt, un spaţiu mai mare pentru pungi, sticle de plastic, mucuri de ţigară şi cutii de bere aruncate peste tot. Cei care nu se jenează să facă un drum la coşul de gunoi, când este nevoie constată, știu însă că exemplul lor nu este suficient pentru a-i civiliza şi pe ceilalţi.

„Litoralul românesc stă extraordinar de prost, în sensul că în primăvara anului trecut am înregistrat o cantitate de deşeuri pe care am luat-o şi ca etalon. La finalul sezonului estival trecut, cantitatea de deşeuri a crescut de șase ori. Ne aşteptăm ca la finalul acestui sezon, văzând cum arată plajele din monitorizările informale, ne aşteptăm să găsim o cantitate foarte mare de deşeuri”, spune Mihaela Cândea, directorul executiv al ONG-ului Mare Nostrum.

Gunoaiele de pe plajă au însumat anul trecut 2.000 de tone.

Sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *