Vremea extremă a cuprins toată România. Până acum grindina a evitat zona Sibiului dar a făcut pagube însemnate în multe zone din țară. Astăzi pentru prima dată am avut caderi de grindină de marime medie în zona Pieței Cibin și a cartierului Lazaret.
Nu au fost pagube însemnate ca în alte zone ale țării unde grindina a făcut prăpăd. Dar fenomenele meteo extreme se vor intensifica în perioada ce va urma și ne putem aștepta la grindină de mari dimensiuni.
Cum îți protejezi mașina de grindină:
1. Important e să reacţionaţi repede atunci când apare acest fenomen. Grindina, de obicei, nu durează mai multe de un sfert de oră, însă daunele provocate vă pot da mari bătăi de cap.
2. Păstraţi-vă calmul. Gheaţa cu diametrul de 1 centimetru nu lasă urme de lovituri pe caroserie. Totuşi, dacă grindina atinge 2 centimetri în diametru, atunci trebuie să vă gândiţi serios la protejarea maşinii.
3. Trebuie să opreşti automobilul. Consecinţele vor fi dezastruoase dacă veţi continua să vă deplasaţi cu viteză în timpul „bombardamentului” cu gheaţă.
4. Priviţi în jur! Trebuie să găsiţi rapid ceva ce va servi drept adăpost sigur pentru maşină. Bunăoară va fi de folos acoperişul unei benzinării, vulcanizări, parcări sau al terasei. Totodată, specialiştii recomandă ca în astfel de cazuri să opriţi maşina sub un viaduct, chiar dacă Regulamentul Circulaţiei Rutiere interzice acest lucru. În cazul în care năpasta v-a prins în câmp deschis, trebuie să găsiţi un copac. Coroana arborelui va absorbi o parte din energia cinetică a grindinei. Totuşi, trebuie să ţineţi cont că vântul puternic din timpul furtunei poate rupe crengile mari ale copacilor mai bătrâni, iar acestea la fel pot provoca daune serioase maşinii.
5. Dacă nu găsiţi niciun adăpost, atunci trebuie să improvizaţi cu lucrurile pe care le aveţi la îndemână. Astfel, covoraşele din habitaclu şi cele din portbagaj pot servi drept o bună protecţie anti-grindină. La fel de bune pot fi plapumele sau prosoapele. Protecţia oferită va depinde de grosimea acestor ţesături. Nu ezitaţi să folosiţi lucrurile din portbagaj, cum ar fi genţile sau hainele. Mai mult, poţi pune pe acoperişul automobilului şi speteaza banchetei, dacă se demontează uşor.
6. Trebuie să ştii din start care părţi ale maşinii le veţi acoperi. Prioritate trebuie să aibă caroseria, pentru că geamurile, de obicei, sunt mai uşor de găsit şi înlocuit. Astfel, în primul rând trebuie să aveţi grijă de acoperiş.
7. Recomandabil e să acoperi de grindină un singur element al maşinii, decât să protejaţi parţial mai multe detalii. Dacă acoperişul a fost lovit de grindină parţial, oricum vei fi nevoit să îl vopseşti în întregime.
8. Chiar dacă grindina a lăsat urme pe maşină, trebuie să ştii că în prezent există multe soluţii pentru reparaţii, care nu apelează neapărat la vopsit. Tot ce trebuie să faci e să cauţi nişte specialişti de încredere care te vor ajuta să scoată urmele lăsate de urgie pe maşina ta.
Foto: Cristina Schadt