Declarația de la Sibiu

Astăzi, 9 mai 2019, Sibiul este locul de întălnire a celor mai puternici oameni din Europa. La Summitul de la Sibiu participă preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles care vor anunţa în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani.

Liderii celor 27 de state care vor forma Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii discută în oraşul din Transilvania despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică. Iniţial, summitul trebuia să aibă loc după Brexit. Chiar dacă despărţirea de Marea Britanie a fost amânată, subiectul de discuţie rămâne la fel de important şi actual: ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană după ce, pentru prima dată în istoria sa, va pierde un membru. Primele decizii, cele care vor trasa acest viitor, vor fi luate joi, în România.

În sediul primăriei Sibiu începând cu ora 12:30, vor fi stabilite priorităţile pentru următorii cinci ani. Acestea vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European.

Alături de liderii europeni, la o primă sesiune de discuții de la summitul de la Sibiu mai iau parte președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Liderii europeni urmează să sosească la covorul roșu începând cu ora 11:45, iar cei 26 – pentru că Marea Britanie nu participă la acest summit – vor fi primiți de gazda reuniunii, președintele Klaus Iohannis.

Fotografia de grup a summitului va fi făcută în Piața Mare din Sibiu, după prima sesiune de lucru, după care liderii europeni se vor retrage la a doua sesiune de lucru a zilei.

Ce conține Declarația finală a summitului de la Sibiu

Declarația de la Sibiu ar trebui să fie un moment istoric pentru Uniunea Europeană. Declarația a fost redactată chiar de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *