La 9 mai, Sibiul va fi locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Uniunea Europeană. În ultimii 10 ani, spaţiul comunitar a trecut printr-o criză financiară şi una a imigraţiei. Încă nu a încheiat Brexitul şi se confruntă cu ascensiunea formaţiunilor naţionaliste şi euro-sceptice. La Sibiu ar urma să fie decis viitorul Uniunii, iar liderii ar trebui să aleagă între cinci scenarii propuse de Comisia Europeană.

Cinci scenarii propuse pentru viitorul UE

„De prea mult timp, ceea ce oamenii aşteaptă de la Uniunea Europeană e departe de ceea ce Uniunea Europeană este cu adevărat pregătită să le ofere. Este timpul să stabilim clar, ce poate şi ce nu poate Uniunea Europeană să facă”, spunea în Parlamentul European Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Scenariul 1: Menţinerea cursului actual

Una dintre aceste cinci direcţii propuse pentru viitorul Uniunii Europene este menţinerea cursului actual. Practic, ca şi până acum, Uniunea Europeană se axează pe punerea în aplicare și pe actualizarea agendei sale existente de reformă, continuă să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, creșterea economică și investiții, consolidarea pieței unice și prin intensificarea investițiilor în infrastructura digitală, energetică și de transport.

Scenariul 2: Accent exclusiv pe piața unică

O a doua variantă luată în calcul este aceea în care accentul este pus exclusiv pe piața unică: asta înseamnă că funcţionarea pieţei unice devine principala raţiune de a fi a Uniunii, iar politicile în domenii precum migraţia, securitatea sau apărarea devin secundare.

Scenariul 3: Europa cu mai multe viteze

Unul dintre scenariile aprig dezbătute este acela al unei Uniuni cu mai multe viteze, în care dacă anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, au posibilitatea de a face asta fără a aştepta după restul. Această variantă are un mare susţinător în preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care, de altfel, a şi făcut lobby pentru ea.

„Există deja o Europă cu mai multe viteze. Avem o Europă a monedei euro, o Europă a spaţiului Schengen. Aşadar, Europa are deja mai multe viteze. Noi avem datoria morală să nu devenim un club inaccesibil şi să nu decidem strict cu cine lucrăm şi cu cine nu. Dacă ne dorim progres în Europa, atunci cei mai curajoşi, cei mai ambiţioşi trebuie să fie în faţă. Aşa a avansat mereu Europa. Dacă am fi aşteptat mereu pe toată lumea, mă iertaţi că vă spun, dar n-am fi ajuns unde suntem azi”, a declarat președintele Emmanuel Macron.

Cum era de aşteptat, acest scenariu nu este pe placul statelor din estul Europei, care, şi la ani de la integrare, nu au reuşit să ajungă din urmă statele occidentale dezvoltate şi se tem acum că vor pierde total legătura cu plutonul fruntaş.

Scenariul 4: Mai puţin, dar mai eficient

O altă direcţie pentru viitor este cea a unei Uniuni care, pentru o mai mare eficienţă, îşi stabileşte mai puţine priorităţi. Astfel, majoritatea resurselor şi intereselor sunt concentrate pe anumite politici comune şi se acţionează mai puţin în alte domenii.

Scenariul 5: Mult mai mult, împreună

Scenariul 5 este cel al unei integrări totale. „Mult mai mult, împreună” – Se traduce prin mai puţină putere de decizie pentru autorităţile naţionale şi mai multă pentru instituţiile de la Bruxelles.

Pentru fiecare dintre aceste scenarii, se pleacă de la premisa că toate statele membre avansează împreună, ca o Uniune. Toate cele cinci direcţii au fost în dezbatere la nivelul Uniunii în ultimii 2 ani, iar la Sibiu ar trebui să fie aleasă una dintre ele.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *