Valea de plastic este o imagine dezolantă, o imagine a nepăsării și arătă cât de mult îi pasă omul de ”casa lui”, de natura care îl înconjoară.

Pe pârăul dintre Slimnic și Mândra nu mai curge demult apă. Valea lui este acoperită de peturi de plastic ce au un impact dezastruos asupra mediul înconjurător. Poluarea cu peturi s-a întalnit recent și cu incediile de vegetație provocate de om, acest lucru amplificând efectele negative asupra mediului înconjurător.

Poluarea cu plastic poate fi de multe feluri, însă trebuie reținut că marea majoritate vine de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la producerea lor.

Materialele plastice eliberează chimicale periculoase în sol, după care ajung în pânza freatică și pot afecta speciile care consumă apa. S-a demonstrat că substanțele respective afectează negativ și germinarea semințelor, lucru care, ultimativ, poate ajunge să afecteze și plantele sălbatice, dar și culturile.

Biodegradarea (de către microorganisme), atunci când are loc, eliberează metan – un gaz cu puternic efect de seră care își aduce contribuția la încălzirea globală.

Evident, ciclul negativ nu se oprește aici, pentru că toate procesele de mai sus ajung să afecteze și sănătatea omului, direct sau indirect. Iar la asta se mai adaugă și urâțirea mediului în care trăim – urâțire pe care o putem observa ușor pe străzile orașelor noastre, în parcuri și spații verzi, dar și pe malul apelor sau la munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *