Fără albine nu există polenizare, plante, animale, oameni. O astfel de încredere o avea și Albert Einstein când vorbea despre importanța albinelor pentru lumea așa cum o cunoaștem. De aproape 30 de ani, albinele au început să se împuțineze deși nu suntem 100% convinși de motivele pentru care se întâmplă acest lucru. Consecințele dispariției albinelor pot fi catastrofale.
Milioane de albine din lume își abandonează stupul și zboară până mor. Este foarte important de știut că o treime din producția agricolă mondială depinde de polenizare, în principal de cea a albinelor.
De ce mor albinele?
În anul 1988 exista un total de 5 milioane de stupi în Statele Unite al Americii, în 2015 numărul ajungând să se înjumătățească – aproximativ 2,5 milioane de stupi rămași. Apicultori din lumea întreagă experimentează cifre similare în producția lor, cu cifre în scădere care oscilează între 30 până la 90% în fiecare an. Nu se știe exact motivul, cert este că albinele mor.
Cauzele nu sunt foarte clare, însă experții sunt de părere că cele mai importante ar fi pesticidele și înmulțirea inamicilor naturali ai albinelor – Varroa Destructor (parazit acarian extern) și Acarapis Woodi (parazit acarian intern).
Impactul asupra noastră
Una dintre funcțiile esențiale ale albinelor exercitate asupra omului este polenizarea. În eventualitatea în care albinele vor dispărea, odată cu ele vor dispărea și plante care depind de acestea, lucru care ne afectează direct ca ființe umane.
Și nu vorbim numai de hrana umană directă, ci și de hrana consumată de animale, care implicit devin hrana noastră. Asemeni unor piese de domino, fiecare depinde de celălalt. Astfel, consecințele unei eventuale dispariții a albinelor sunt greu de estimat și de calculat, însă, cu siguranță ne vor afecta viața.
Între timp producția de pesticide este din ce în ce mai înfloritoare, în ciuda timpului din ce în ce mai scurt.
Cum poți ajuta albinele
• Cultivă în grădina ta plante autohtone; acestea se găsesc în mod natural într-o anumită regiune și, implicit, sunt adaptate condițiilor locale. Astfel, nu trebuie să depui efort suplimentar în ceea ce privește îngrijirea lor, iar albinelor le plac florile „plantelor native”.
• Încearcă să ai flori în grădină pe tot parcursul anului; astfel, albinele vor avea de lucru.
• Ai grijă la regine! Reginele sunt esențiale pentru bunul mers al activității albinelor. Protejează-le!
• Plantează iarba fiarelor. Iarba fiarelor este preferata fluturelui monarh care are și el o importantă funcție polenizatoare; și numărul acestora este în scădere.
• Plantează pomi fructiferi. Aproape orice tip de pom fructifer în stadiul de înflorire atrage albinele.
• Porțiuni fără compost. Albinele solitare fac gropițe în pământ; dacă vei lăsa mici porțiuni fără îngrășământ le vei încuraja să își facă cuib.
• Construiește-le un stup.
• Evită să folosești produse chimice. Folosește în schimb pesticide naturale.
Unele țări au sesizat deja această mare problemă a albinelor și au început să ia măsuri. De exemplu, în Portland, Oregon, au fost interzise insecticidele (Neonicotinoidele) pe suprafața orașului. Această măsură de urgență a fost luată pentru încurajarea populației albinelor și fluturilor.
De ce sunt importante albinele pentru noi?
• Dacă albinele dispar, odată cu acestea dispar și 60% dintre fructele și legumele pe care le consumăm zilnic.
• Dintre cele 100 de specii de culturi care furnizează 90% din alimentele lumii, albinele polenizează peste 70%.
• Reprezintă o sursă de venit suplimentară pentru familiile care au nevoie.
• Albinele polenizează mai mult de 25.000 de plante cu flori. Fără albine, activitatea agricolă ar dispărea.
• Dispariția acestor insecte ar produce dezechilibre grave la nivelul economiei mondiale, producând anual miliarde de dolari din produsele agricole.
Sursă: ecoinventos.com