Biserica Sfânta Margareta din Mediaș, este biserica evanghelică orășenească. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic târziu.
Ca o particularitate între celelalte catedrale de oraș din Transilvania, la Mediaș, s-a păstrat nu doar biserica cu hramul Sfintei Margareta, ci întregul ansamblu fortificat. Imaginea de astăzi a bisericii se datorează celor două construcții anterioare și numeroaselor faze de reconstrucție, încheiate în 1482. Doar turnul de vest a fost înălțat până la dimensiunea actuală la mijlocul sec. al XVI-lea.
Interiorul bisericii, cu secțiunea transversală asimetrică este o combinație de basilică și biserică hală. Prin menținerea navei laterale la înălțime redusă s-au conservat l-a partea superioară a zidului navei principale picturi murale medievale deosebit de valoroase. Altarul triptic din 1485 este o opera de artă din perioada anterioară Reformei. Alături de acesta au fost aduse aici multe alte altare provenite din biserici care nu au fost folosite.
În biserică se poate admira de asemenea cea mai veche cristelniță de bronz din țară, ce a fost realizată la sfârșitul secolului XIV, iar baldachinul amvonului a fost realizat în 1679 de meșterul Sigismund Moess.
Orga a fost construită de Johannes Hahn din Levoča (Slovacia). Abia în anul 1983 au fost găsite semnătura constructorului de orgi, în lada pneumatică a orgii, și un document al predicatorului Martin Fay (cunoscut azi ca un important compozitor). Este vorba despre o scrisoare din data de 9 mai 1756, către: „Wohl Ehren Vesten Herrn Johannes Hann Wohlbestelten Orgelbauer Meistern in Hermannstadt”. Așadar, construcția orgii a avut loc în anii 1755-56. În 1873 a fost restructurată de Wilhelm Hörbiger, după modelul romantic. Sub conducerea constructorului de orgi Hermann Binder, în anii 1983 și 2005 au avut loc două ample renovări ale orgii. Orga conține în prezent 24 de registre. În biserică se organizează concerte, ocazie cu care se întorc spătarele băncilor din biserică, astfel ca spectatorii să stea cu fața spre orgă.
Biserica este înconjurată de un zid de incintă cu cinci turnuri de apărare, care adăpostește și ansamblul vechii primării, școala și casa parohială. În turnul de sud se păstrază capela Sfintei Maria unde pot fi admirate fresce pre-reformă foarte bine conservate. Curtea ansamblului este o descriere a evoluției de secole a vieții civice într-un orșel săsesc, aici fiind prezente elemente ale religiei, ale apărării, ale educației și ale administrației. Și astăzi clădirile bisericii, școlii și casei parohiale servesc încă scopului original.
Sursa: biserici-fortificate.org/wiki