Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), al președintelui Igor Dodon, se clasează pe primul loc în urma alegerilor legislative desfășurate duminică, după numărarea a 100% din voturile din circumscripția națională, anunță presa de la Chișinău. Astfel, Socialiștii au obținut 31,15% din voturi, fiind urmați de blocul electoral ACUM, alianța pro-europeană formată din formațiunile PAS și DA (conduse de Maia Sandu și, respectiv, Andrei Năstase) care au obținut 26,84% din voturi. 

În continuare, pe locul trei s-a situat Partidul Democrat (PD), al lui Vlad Plahotniuc, cu 23,62%.

Cel de-al patrulea partid intrat în Parlament este cel al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor – Partidul politic “Șor” (PPȘ) -, care a strâns 8,32% din voturi.

Astfel, potrivit Unimedia.info, rezultatele finale pe circumscripțiile proporționale în urma numărării a 100% din procesele verbale sunt următoarele: 

  • PSRM – 31,15% (441.236),
  • ACUM – 26,84% (380.180),
  • PD – 23,62% (334.544),
  • ȘOR – 8,32% (117.774).

„Cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova”

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova a acuzat că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral.

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat într-o conferinţă de presă că “în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorală Centrală (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul”. 

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

Și liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat duminică seara, într-un briefing de presă organizat după închiderea secţiilor de votare, că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova se “rostogoleşte în dictatură de stil putinist”.

“Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (…) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahiotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic”, a afirmat Maia Sandu.

Sursa: Unimedia/Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *