Iată ce poți să faci ca să ții răceala și gripa departe:  

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 63, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În Sibiu avem un singur deces din cauza gripei, dar sunt alți pacienți în stare gravă la spital.

1. Mănancâ mai mult usturoi Alimentele nu trebuie sa aibă un pret astronomic și o denumire neobișnuită pentru a fi super-alimente. Usturoiul este un adevărat antibiotic natural, care are proprietati antivirale, antibacteriene și antifungice, fiind un aliat important în lunile de iarna. Ingredientul activ din usturoi, numit alicina, este eliberat atunci cand bulbii sunt pisați. Pentru a beneficia la maximum de efectele sale pozitive, piseaza usturoiul și lasă-l timp de 10 minute înainte de a-l adăuga în mancare. Daca nu iți place mirosul de usturoi, poți lua suplimente de usturoi, care nu au miros. 

2. Include probiotice în alimentația ta Aproximativ 70-80 la sută din sistemul imunitar este determinat de intestine. Poți susține sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor daca crești numărul bacteriilor “bune” din intestine, numite probiotice. În loc de suplimente, consumă mai bine alimente care le conțin în mod natural. Este vorba în special de produse fermentate, precum iaurt, chefir, brânză fermentată, murături, varză murată, borș etc. 

3. Bea ceai de ghimbir Rădacina proaspată de ghimbir are un efect antioxidant puternic, dar și proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Ceaiul de ghimbir este excelent pentru a trata răcelile înca de cand se instalează, pentru ca are un efect diaforetic, ceea ce înseamna ca te încalzeste din interior. De asemenea, susține eliminarea toxinelor din organism prin stimularea transpirației. Pentru a face un ceai din ghimbir, curata o bucațica de ghimbir proaspăt de mărimea degetului mare, taie in felii subțiri și adauga o felie de lămâie. Toarnă apă fierbinte și așteaptă cinci minute. 

4. Ia suplimente de vitamina D Nu degeaba este numită “vitamina razelor de soare”. Corpul produce în mod natural vitamina D atunci când pielea este expusă la razele soarelui, de aceea ne putem confrunta cu deficit de vitamina D pe timpul iernii. Iar vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sistemului imunitar la capacitate maximă. Nivelul scazut de vitamina D a fost asociat cu depresia și tulburarea sezonieră. Poți lua pe timp de iarnă suplimente de vitamina D, cu recomandarea medicului.  Alimente care conțin vitamina D sunt peștele gras (somon, macrou, sardine), ouă sau cereale îmbogațite cu vitamina D. 

5. Nu uita să faci mișcare Poate nu ai deloc chef să faci sport în zilele geroase și mohorâte de iarna, dar exercițiile sunt cele mai bune stimulente pentru sistemul imunitar. Chiar și activitatea fizică moderată te poate ajuta, daca nu îți place să mergi la sala de fitness. Mergi pe jos, urcă scarile în loc să iei liftul și fă exerciții în casă de cel puțin două ori pe săptămână. Activitatea fizică a fost asociată cu o creștere a numărului de celule care luptă împotriva microorganismelor nocive, dar și cu beneficii pe termen lung asupra sistemului imunitar.

Specialiştii estimează o manifestare intensă a virusului gripal şi în luna februarie.

Sursa: alegesantos.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *